Groepstherapie – Verbeteren van het zelfbeeld

Voor wie?

 • Graag meer zelfvertrouwen willen en positiever over zichzelf willen leren denken.
 • Bang zijn om fouten te maken of het gevoel hebben niet goed genoeg te zijn
 • Vooral voor anderen zorgen en zichzelf vaak wegcijferen
 • Heel kritisch en streng voor zichzelf zijn en hoge eisen aan zichzelf stellen
 • Veel bezig zijn met wat anderen van hen vinden
 • Veel bezig zijn met het voorkomen van afwijzing van anderen

Herken je jezelf in één of meerdere van bovenstaande beschrijvingen?

Dan kan het helpen om deel te nemen aan groepstherapie ‘verbeteren van het zelfbeeld’.

 • Wanneer? Op 22 maart 2024 start een nieuwe groep. Vervolgens zal naar verwachting in oktober 2024 weer een nieuwe groep starten.
 • De bijeenkomsten vinden plaats op vrijdagochtend van 9 tot 11 uur. De data zijn: 22-03, 29-03, 12-04, 26-04, 17-05, 24-05, 07-06, 14-06, 21-06 en 28-06.
 • Kosten? De kosten worden grotendeels vergoed door de basisverzekering. Raadpleeg altijd je polis om de exacte hoogte van de vergoeding vast te stellen. Voor de codes en tarieven klik hier. Voor aanvang dien je zelf het boek ‘Negatief Zelfbeeld’ van Manja de Neef aan te schaffen (€24,50). Klik hier om het boek te bestellen

Wat is een negatief zelfbeeld?

Een negatief zelfbeeld is een vaste negatieve overtuiging over zichzelf die tot uitdrukking komt in gedachten, gevoel en gedrag. Misschien herken je dit wel: je denkt negatief over jezelf, en dit komt terug op meerdere vlakken, bijvoorbeeld in werk, in sociale contacten, binnen je relatie etc. Je kan hier veel last van hebben, en het gaat meestal niet vanzelf over. Zo zijn mensen met een negatief zelfbeeld vaak sceptisch over wat ze kunnen en schrikken terug voor nieuwe stappen. Je bent misschien wel heel kritisch en streng voor jezelf. Als je succes hebt, dan vind je dat dat niet door jezelf komt, of het is nog steeds niet goed genoeg. Hierdoor is het heel moeilijk om een positiever zelfbeeld op te bouwen. Het verbeteren van jouw zelfbeeld zorgt ervoor dat je je zelfverzekerder en gelukkiger voelt.

Over de groepsbehandeling

In onze praktijk bieden we een groepsbehandeling aan van 10 (wekelijkse) bijeenkomsten van maximaal 2 uur voor een groep van 8 tot 10 personen. We maken gebruik van de methode van Manja de Neef (bewezen effectief). We duiken niet het verleden in, maar zijn gericht bezig met wat je in het hier en nu kunt doen om positiever over jezelf te gaan denken. De groepsbehandeling is bedoeld voor mensen waarbij een lage zelfwaardering op de voorgrond staat.  Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van het zelfhulpboek ‘Negatief Zelfbeeld’, deze koop je voor de start van de groepsbehandeling.

De cursus bestaat uit drie elementen:

 • Anders kijken: je leert met een frisse blik te kijken naar wat je kan en doet, en welke positieve eigenschappen daaruit spreken
 • Het negatieve zelfbeeld de pas af snijden: je leert hoe je de activatie van het negatieve zelfbeeld in een vroeg stadium te stoppen
 • Anders doen: je maakt een keuze: door welk nieuw gedrag wil ik mijn oude gewoontes vervangen? Je leert anders om te gaan met kritiek en je perfectionistische inslag

Voordelen van een groep

Een groot voordeel van een groepsbehandeling is het contact met mensen die, net als jij, last hebben van hun negatieve zelfbeeld. Deelnemers vinden het fijn om er samen over te praten: er is veel herkenning en begrip en de onderlinge acceptatie en waardering is sterk. Men deelt makkelijker moeilijke gevoelens zoals angst en verdriet die minder snel in de eigen omgeving gedeeld worden. Het helpt je ook om vanuit een andere invalshoek je problemen te bekijken en gemotiveerd te blijven voor het veranderproces. Daarnaast wordt het uitvoeren van de opdrachten in de groepssessies als minder zwaar ervaren en worden er aanvullende oefeningen gedaan die in een individuele therapie niet mogelijk zijn. Een ander voordeel is dat de kosten per sessie lager uitvallen in het geval van een niet-volledige vergoeding door de zorgverzekering.

Ervaringen

Onderstaand enkele voorbeelden van ervaringen die wij hebben teruggekregen van clienten die deelgenomen hebben aan onze zelfbeeldgroep.

 • Mijn grootste verandering is dat ik mij eindelijk waardig voel! Ik merk het op alle vlakken: ik durf nee te zeggen zonder te gaan piekeren, ik sta op werk sterker in mijn schoenen en deel veel sneller mijn mening.
 • Ik ben veel socialer geworden, ik had laatst zelfs een vriendengroep van werk over de vloer zonder mij grote zorgen te maken of ik wel “goed genoeg” zou zijn of dat er iets fout zou gaan! Het heeft alle sociale contacten veel leuker voor mij gemaakt. Ook kan ik eindelijk complimentjes aannemen en deze ook voelen.
 • Door de groepssessies heb ik geleerd dat heel veel mensen leven met onzekerheden. Het heeft mij geholpen om dingen in perspectief te plaatsen en het was fijn om te zien dat ik niet de enige ben met uitdagingen.
 • Ik durf weer naar voren te kijken in plaats van te blijven hangen in het nu/verleden. En ik weet nu dat hulp vragen een prima optie is, en ik weet dat ik meerdere mensen in mijn omgeving heb bij wie ik dat kan vragen.
 • Ik merk dat ik positiever naar mijn eigen persoonlijkheid kijk en daardoor ook beter in mijn vel zit. Ik had al lang het gevoel dat ik niet echt een persoonlijkheid had en dat ik niet zo goed begreep wat er in dat opzicht nou leuk was aan mezelf. Door het opschrijven van eigenschappen bij het witboek en het bijhouden van het positiviteitspaspoort ben ik meer gaan inzien wat ik allemaal te bieden heb.

Over onze behandelaren

De groepsbehandeling wordt verzorgd door Nienke (nienke.sannen@psychologenpraktijk-zeist.nl) en Sjanna (sjanna.van.aart@psychologenpraktijk-zeist.nl). Nienke is naast psycholoog ook jarenlang docent geweest, oa aan de Hogeschool van Amsterdam en heeft een afgeronde masteropleiding in trainen (UvA). Sjanna heeft veel affiniteit met zelfbeeldproblematiek en inmiddels jarenlange ervaring met de behandelmethode van Manja de Neef.

Als je je wilt aanmelden, of als je vragen hebt, kun je contact opnemen via onderstaande e-mailadressen of bellen naar 030-2003395. Als je je hebt aangemeld, wordt er een intakegesprek ingepland bij Nienke Sannen of Sjanna van Aart.

aanmelden