EMDR – Eye Movement Desensitization and Reprocessing

Voor wie?

Heb je een nare gebeurtenis meegemaakt en merk je dat je deze gebeurtenis steeds weer opnieuw beleeft in de vorm van nare herinneringen, beelden en gedachten die zich vaak opdringen, of in angstige dromen? Dit is een kenmerk van een trauma, ook wel PTSS genoemd. Er zijn nog meer klachten die je kunt ervaren, zoals soms reageren alsof de traumatische gebeurtenis opnieuw plaatsvindt. En je erg angstig voelen als je wordt geconfronteerd met iets wat met deze gebeurtenis in verband staat. De reacties kunnen zowel psychisch als lichamelijk van aard zijn, denk aan een snellere hartslag of ademhaling, trillen en zweten. Ook kun je last hebben van vermijdingsreacties.

Dit houdt in dat je bepaalde gedachten, gevoelens of situaties vermijdt, bijvoorbeeld door activiteiten, plaatsen en mensen te vermijden die herinneringen aan het trauma oproepen. Misschien merk je dat je last hebt van negatieve gedachten en gevoelens of kun je je een belangrijk onderdeel van het trauma niet herinneren. Je interesse voor (vroegere) waardevolle activiteiten kan sterk zijn afgenomen. Je gevoelens voor jezelf of voor anderen zijn vlak geworden of je voelt je minder verbonden. Tot slot kun je ook last hebben van sterke prikkelbaarheid of hyperactivatie. Dit kan zich uiten slaapproblemen, woede-uitbarstingen, concentratieproblemen, overdreven waakzaamheid of schrikachtig zijn.

Bovenstaande symptomen horen bij PTSS en er zijn verschillende methoden om deze klachten te behandelen en verminderen.

Een van de meest effectieve behandelmethoden voor PTSS is EMDR.

Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring. EMDR is meer dan 25 jaar geleden ontstaan en in de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode die voor een snelle afname in klachten zorgt.

Op de website van de vereniging EMDR Nederland (www.emdr.nl) wordt uitgelegd hoe EMDR werkt.

aanmelden