Groepstherapie – ACT

In het kort:

  • Voor wie? Voor mensen die worden belemmerd door angstklachten, somberheid, lichamelijke klachten (chronische pijn en vermoeidheid), en waarbij er behoefte is om anders te leren omgaan met deze klachten. Voor een uitgebreidere beschrijving voor wie ACT geschikt is, klik hier
  • Wanneer? Op 25 maart 2024 start de nieuwe ACT-groep. De data zijn: 08-04, 22-04, 13-05, 27-05, 03-06, 10-06 en 24-06. De groep vindt altijd plaats op maandag van 15 tot 17 uur.
  • We streven er naar om 9 september 2024 weer een groep te starten.
  • Kosten? De kosten worden grotendeels vergoed door de basisverzekering. Raadpleeg altijd je polis om de exacte hoogte van de vergoeding vast te stellen. Voor de codes en tarieven klik hier. Voor aanvang dien je zelf het boek ‘Uit liefde voor jezelf’ aan te schaffen van Gijs Jansen (E26,99). Klik hier om het boek te bestellen.

Wat houdt ACT in?

Daar waar veel therapievormen uitgaan van het idee dat je klachtenvrij moet zijn om gelukkig te kunnen zijn, stelt ACT dat het hebben van klachten hoort bij het leven. Het doel van ACT is om persoonlijke veerkracht te ontwikkelen waardoor je je niet laat tegenhouden om de dingen te doen die voor jou echt belangrijk zijn. Om dit te bewerkstelligen richt ACT zich op twee kernonderdelen: Acceptance en Commitment. Bij het Acceptance-onderdeel leer je het gevecht te stoppen tegen ongewenste gedachten, gevoelens en sensaties. Je leert omgaan met jouw vervelende ervaringen door er ruimte aan te geven en afstand te nemen van lastige gedachten. Je leert op een andere manier naar jezelf kijken en gaat meer aandacht besteden aan het hier en nu. Vervolgens richt het Commitment-onderdeel zich op het investeren in een waardevol leven. Je staat stil bij wat je belangrijk vindt in het leven en je gaat investeren in de dingen die er voor jou echt toe doen. Oftewel, we leren over wat het hoofd allemaal met je doet, over wat je met het lijf allemaal kunt voelen en hoe je meer kunt gaan handelen vanuit je hart (Jansen, 2021).

Groepsbehandeling:

In onze praktijk bieden we een groepsbehandeling aan van 8 bijeenkomsten van maximaal 2 uur voor een groep van 8 tot 10 personen. De sessies vinden plaats op maandag van 15 tot 17 uur. We maken gebruik van het protocol ‘ACT in Groepen’ van Gijs Jansen.

Voordelen van een groep

Een groot voordeel van een groepsbehandeling is het contact met mensen die, net als jij, last hebben klachten. Deelnemers vinden het fijn om er samen over te praten: er is veel herkenning en begrip. Het helpt je ook om vanuit een andere invalshoek je problemen te bekijken en gemotiveerd te blijven voor het veranderproces. Je leert van hoe anderen het proces aanpakken. Daarnaast wordt het uitvoeren van de opdrachten in de groepssessies als minder zwaar ervaren en worden er aanvullende oefeningen gedaan die in een individuele therapie niet mogelijk zijn. Een ander voordeel is dat de kosten per sessie lager uitvallen in het geval van een niet-volledige vergoeding door de zorgverzekering.

aanmelden