ACT – Acceptance & Commitment Therapy

Voor wie?

Acceptance & Commitmenttherapy (kortweg ACT) is geschikt bij veel verschillende klachten. Misschien herken je je wel in één of meerdere van de volgende beschrijvingen:

  • Je voelt je soms gespannen en angstig
  • Je ervaart veel stress, je hebt het gevoel dat je overspannen bent of tegen een burn-out aanzit
  • Je hebt terugkerende periodes waarin je je somber voelt
  • Je piekert veel en / of je hebt concentratieproblemen
  • je hebt slaapproblemen en / of je voelt je oververmoeid
  • Je hebt lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak
  • Je hebt al eerdere CGT gehad, maar dit heeft nog onvoldoende geholpen of alleen maar tijdelijk geholpen

Herken je één of meerdere van deze klachten? Dan is ACT mogelijk een passende behandeling. ACT is een veel gegeven en bewezen effectieve behandelvorm voor veel voorkomende klachten. Hieronder staat beschreven wat ACT is. Naast ACT bieden wij ook CGT aan, dit is ook een veel gegeven en bewezen effectieve behandelvorm voor veel voorkomende klachten.

Wat is ACT?

Daar waar veel therapievormen uitgaan van het idee dat je klachtenvrij moet zijn om gelukkig te kunnen zijn, stelt ACT dat het hebben van klachten hoort bij het leven. Het doel van ACT is om persoonlijke veerkracht te ontwikkelen waardoor je je niet laat tegenhouden om de dingen te doen die voor jou echt belangrijk zijn. Om dit te bewerkstelligen richt ACT zich op twee kernonderdelen: Acceptance en Commitment. Bij het Acceptance-onderdeel leer je het gevecht te stoppen tegen ongewenste gedachten, gevoelens en sensaties. Je leert omgaan met jouw vervelende ervaringen door er ruimte aan te geven en afstand te nemen van lastige gedachten. Je leert op een andere manier naar jezelf kijken en gaat meer aandacht besteden aan het hier en nu. Vervolgens richt het Commitment-onderdeel zich op het investeren in een waardevol leven. Je staat stil bij wat je belangrijk vindt in het leven en je gaat investeren in de dingen die er voor jou echt toe doen. Oftewel, we leren over wat het hoofd allemaal met je doet, over wat je met het lijf allemaal kunt voelen en hoe je meer kunt gaan handelen vanuit je hart (Jansen, 2021).

ACT WORDT OOK AANGEBODEN ALS GROEPSTRAINING

aanmelden