Vrouwenzorg
Hormoon-gerelateerde klachten
Vrouwen hebben twee keer meer kans op een depressie-, trauma- of angststoornis dan mannen, en het wordt steeds duidelijker dat hormonale verschillen hierin een rol spelen. Zo is er een verhoogd risico op angst- en stemmingsklachten tijdens de menstruele cyclus, zwangerschap en de perimenopauze (periode rondom de laatste menstruatie).
Binnen de praktijk is Estrella Montoya, PhD, psycholoog, en auteur van het boek Hormonen & Vrouwen, gespecialiseerd in de relatie tussen hormonen en psychisch welbevinden. Tevens is zij als expert aangesloten bij het platform How About Mom dat zich inzet voor het welbevinden van moeders en geeft zij samen met Esther Jansen, GZ-Psycholoog, behandeling voor perinatale klachten.
Voor wie:
- Als je last hebt van (verslechtering van) angst- en stemmingsklachten in de weken voor de menstruatie (PMS of premenstruele stemmingsstoornis PMDD)
- Psychische overgangsklachten (angst en stemmingsklachten)
Niet alleen opvliegers, nachtzweten of slaapproblemen horen bij de overgang. Ook paniekklachten, angst en somberheid komen vaker voor tijdens deze fase. De overgang zorgt er bovendien bij veel vrouwen voor dat oud psychisch leed naar boven komt. Tijdens de menstruele cyclus kunnen premenstruele klachten zo ernstig zijn, dat ze interfereren met het privé- en werkleven. Psychische klachten tijdens de overgang en menstruele cyclus kunnen dus een flinke impact hebben op h leven van een vrouw.
Als praktijk zijn wij ervan overtuigd dat als er sprake is van hormoon-gerelateerde klachten, het belangrijk is om gezien en gehoord te worden door een professional met kennis van zaken en indien nodig doorverwezen te worden naar een gynaecoloog. Daarom werken wij samen met gynaecologen en professionals op het gebied van hormonen en levensstijl. Zo worden jouw hormoon-gerelateerde klachten op verschillende niveaus behandeld voor een effectief resultaat.
Hoe ziet behandeling eruit?
In de behandeling maken we gebruik van een combinatie van elementen die effectief zijn gebleken bij hormoon-gerelateerde klachten: psychoeducatie, behandeling op basis van CGT (cognitieve gedragstherapie) en mindfulness, en soms is doorverwijzing naar een gynaecoloog of diëtist nodig.
Als je je in bovenstaande herkent, voel je dan welkom om contact met ons op te nemen.
Twijfel je of je overgangsklachten hebt? Vul dan voorafgaand aan de intake deze vragenlijst in: Greene Climateric scale.
Meer weten over hormonen? Zie ook Estrella’s boek Hormonen & Vrouwen (De Arbeiderspers, 2024): https://www.singeluitgeverijen.nl/de-arbeiderspers/boek/hormonen-en-vrouwen/
Of luister naar podcasts van Estrella over hormonen:
https://www.depodcastpsycholoog.nl/seizoen7/hormonen
https://www.podcastluisteren.nl/pod/Het-Uur
*wij gebruiken de term vrouwen, maar bedoelen hiermee personen die biologisch geïdentificeerd zijn als vrouw.