Over relatietherapie

Relaties hebben een enorme impact op hoe we ons voelen. Mensen met een partner voelen zich over het algemeen gelukkiger. Maar als een relatie moeizaam verloopt, is er vooral boosheid, angst en verdriet. In elke relatie komen relatieproblemen voor. Relatieproblemen zijn dus helemaal niet gek. Wanneer dit voor langere tijd gebeurt, dan roept dat veel gevoelens en emoties op. Jullie raken verstrikt in negatieve patronen met elkaar. In een relatie willen we ons allemaal gezien en gehoord voelen. De manier waarop we reageren op problemen in de relatie verschilt per persoon. Hierbij voelen we ons soms niet begrepen of gezien door de ander. Er ontstaat een negatief interactiepatroon waarbij de relatieproblemen groter worden. Relatietherapie kan jullie helpen de problemen die zijn ontstaan op te lossen.

Voor wie?

EFT is geschikt voor ieder stel, hierbij speelt leeftijd, hoelang je al samen bent, of je wel of geen kinderen hebt, culturele achtergrond of geaardheid geen rol. Het belangrijkste is dat jullie allebei willen investeren in de relatie en hier graag ondersteuning bij willen. Heeft één van jullie last van psychische klachten als angst, depressie of trauma? Ook dan kan EFT (eventueel in aanvulling op individuele therapie) zinvol zijn. Ook is het mogelijk EFT toe te passen bij andere soorten relaties (ouder-kind, broer-zus, vriendschappen). Informeer hiervoor bij ons naar de mogelijkheden, wij denken graag met jullie mee.

Relatietherapie kan in elke relatie zinvol zijn. Ook als er geen (grote) relatieproblemen zijn. Hieronder staan enkele hulpvragen die we in de praktijk tegenkomen:

  • Ik voel mij heel vaak alleen en onbegrepen in mijn relatie
  • We hebben veel ruzie, hoe lang houden we dit nog vol?
  • Ik kan het nooit goed doen bij mijn partner, hoezeer ik ook probeer. Wil ik dit nog wel?
  • We leven veel langs elkaar heen en vermijden lastige gesprekken
  • Door vreemdgaan is het vertrouwen beschadigd, hoe kan dit vertrouwen weer terug komen?
  • Van intimiteit is al lange tijd geen sprake. Hoe krijgen we dat weer terug?
  • Ik merk dat ik mijn gevoel steeds meer afsluit voor mijn partner
  • Door werk en drukte leven we wat langs elkaar heen, ik wil de verbinding weer voelen!
  • We merken dat bepaalde thema’s onuitgesproken blijven en we hebben hulp nodig om hierin verder te komen
  • We merken een bepaalde sleur op, hoe brengen we weer wat passie terug in de relatie?

De behandeling: Emotionally Focused Therapy (EFT)

In de behandeling maken wij gebruik van inzichten uit EFT (emotionally focused therapy). Dit is de best onderzochte relatietherapie. De effectiviteit is d.m.v. wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Je kunt er je relatie mee herstellen of verbeteren en het resultaat is blijvend.

Vanuit oprechte nieuwsgierigheid brengt de relatietherapeut met jullie negatieve patronen in kaart. Vervolgens kijken we naar dieperliggende emoties en kwetsbaarheden binnen de relatie. Hierbij komen we bij jullie behoeftes en verlangens binnen de relatie.

Gaat het in de traditionele relatietherapie vooral over de interactie tussen de partners en beter leren te communiceren volgens respectvolle spelregels, in EFT staat de liefde centraal. Een slechte communicatie met je partner is vaak niet de kern van het probleem, maar een symptoom. EFT richt zich op de essentie van je relatie. En die essentie blijkt bijna altijd: verbonden willen zijn met je partner, betrokken willen zijn bij elkaar. Wanneer je ruzie hebt, leer je in de traditionele relatietherapie om dit effectiever uit te praten. Bij EFT kun je erachter komen dat ruzie vaak een noodkreet is om contact te maken. Doordat we snel naar de essentie van je relatie gaan, is EFT een doeltreffende en effectieve relatietherapie.

Werkwijze en tarieven

Relatietherapie start altijd met een intake van 90 minuten, waarvan 75 minuten gesprekstijd met jou en je partner en 15 minuten voorbereidings- en uitwerktijd voor de therapeut. De kosten van de intake bedragen €243,-.

Na afloop kijken jullie samen met de therapeut naar het vervolgtraject en hoe jullie het beste de afspraken kunnen doorplannen. De duur van relatietherapie kan erg verschillen. Als stel bepaal je altijd zelf hoelang de relatietherapie duurt, waarbij de therapeut een advies geeft. Gemiddeld genomen duurt relatietherapie 4 tot 10 sessies, maar dit hangt af van de problematiek. Sommige stellen hebben meer sessies nodig, anderen komen voor een soort APK van de relatie en kunnen na twee sessies weer door.

De kosten voor EFT bedragen €189 per uur. Over het algemeen wordt voor een sessie 1,5 uur gepland en in rekening gebracht, waarvan 75 minuten gesprekstijd en 15 minuten voorbereidings- en uitwerktijd voor de therapeut.

Een relatietherapeut wordt niet vergoed door de basisverzekering. Sommige verzekeraars vergoeden een deel van de kosten vanuit een aanvullende verzekering. Wij adviseren om goed je polisvoorwaarden te bekijken of om even contact op te nemen met jouw verzekeraar.

aanmelden